7 April 2012

MAJLIS KHATAM QURAN PELAJAR SEMESTER 1 JAN-JUN 2012

Bismillahhirrahmanirrahim..

Al-Quran adalah kalamullah yang sebaiknya kita jadikan wirid harian.Jika para sahabat dapat mengkhatamkannya tiga hari sekali dan ada yang sehari sekali, malahan Saiyidina Osman dapat menghabiskan kalamullah itu hanya dalam solat tahajudnya sahaja.

Sebagaimana Hadis Riwayat Ad-Dalimi yang maksudnya :
Barang siapa membaca Al-Quran kemudian berdoa sesudahnya (khatam), nescaya turut serta mengucap aminkan doanya oleh para 4000 malaikat .

Khatam Al-Quran atau dalam bahasa Melayunya, tamat baca Al-quran. Majlis khatam quran diadakan sebagai tanda kesyukuran serta mengiktiraf pembaca itu menghabiskan bacaan Al-Quran keseluruhannya


Alhamdulillah, pada 5 april yang lalu iaitu pada hari khamis, telah berlangsung satu majlis rasmi di KPM Beranang iaitu majlis khatam Al-quran. majlis ini merupakan majlis istiadat kepada semua pelajar semester 1. majlis ini dianjurkan oleh persatuan organisasi islam kpm beranang sendiri iaitu ''PERDIQMA'' . majlis disertai seramai 22 orang peserta semester 1 di mana setiap mereka akan diberikan surah yang berlainan iaitu bermula dari surah dhuha hinggalah surah An-nas.

Majlis berlangsungt di surau An-nur, bermula pada jam 7.45 hinggalah pada jam 8.35. Majlis diacarakan oleh pengerusi majlis iaitu saudara Bukhari. sebelum majlis bermula, beliau memberikan sedikit ucapan dan kata-kata aluan, secara ringkas, beliau juga turut menceritakan tentang serba-serbi sejarah majlis khatam Al-quran yang merupakan majlis tradisi di kpm beranang.


Majlis bermula dengan bacaan umul kitab (Al-fatihah) sebagai permulaan sebelum membaca surah. Seterusnya, bermulalah majlis khatam Al-quran di mana surah pertama mula dibaca. Selepas lebih kurang 45 minit, bacaan Al-quran telahpun selesai dibaca oleh kesemua 30 orang pelajar semester 1.

Sebelum majlis melabuhkan tirai, saudara pengacara majlis, Bukhari telah mempersilakan Timbalan Pengarah Hal Ehwal Pelajar KPM Beranang iaitu Ustaz Mad Zan bin Mad Yausof untuk memberikan sepatah dua kata tentang majlis ini. ucapannya juga menyelitkan kata-kata perangsang buat semua pelajar terhadap tanggungjawab mereka sebagai seorang muslim.


selepas itu, tibalah pula majlis penyampaian cenderahati dari kpm beranang kepada ustaz Mad Zan bin Mad Yausof, selaku timbalan hal ehwal pelajar. cenderahati disampaikan oleh Presiden Perdiqma iaitu saudara Daniel irfan bin Khairuddin dan Presiden Alumnai, saudara Ikhwan hadid. bukan itu sahaja, Cenderahati juga disampaikan kepada semua peserta dan pelajar semester 1 sebagai tanda penghargaan dan terima kasih pada mereka yang hadir.

sebagai penutup tirai majlis khatam Al-quran jan-jun 2012, saudara Bukhari selaku pengacara majlis pada malam itu memberikan kata-kata penutup serta berharap majlis seperti ini akan terus berjalan hinggalah pada masa akan datang. tidak kurang itu, majlis juga turut menyediakan jamuan serta juadah buat semua tetamu yang hadir,Akhir kalam, pihak kpm beranang memanjatkan rasa syukur kepada Allah S.W.T kerana majlis akhirnya berjalan dengan lancar, semoga pada masa akan datang, majlis seperti ini akan terus kekal agar dapat merapatkan ukhuwah dan menyemarakkan kecintaan kita kepada Allah S.W.T ..sekian..Assalamualaikum

berikut adalah gambar-gambar sepanjang program dijalankan :

-SHAZWAN-

Comments
0 Comments

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...