15 November 2013

Amalan Sunnah: Bismillah


 Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani. Alhamdulillah dikala bersiap menumpukan study dikala exam mahupun assignment, Allah masih lagi memberi kesempatan untuk menulis agar tertegaknya kalamnya dan sampaikan ilmu walaupun sedikit. Dan InsyaAllah kami bawakan satu siri artikel amalan sunnah sebagia perkongsian setiap bulan bermula bulan ini. InsyaAllah artikel ini berada diblog kami setiap 15hb setiap bulan. Moga kalian yang membaca mendapat manfaat serta kongsi kepada sahabat yang lain serta mendoakan kami sentiasa diberi kekuatan untuk terus menulis berkongsi ilmu. Amin

Kebanyakan kita menyebut Bismillah, tetapi tidak tahu akan nilai sebenar kalimah tersebut. Apa maksud kita membaca Basmalah ketika kita bergerak, minum, makan, berdiri, ketika hendak masuk atau keluar, dan dalam semua urusan harian kita. Sebenarnya maksudnya begitu indah sekali. Pertama kita dapat merasai yang kita mencontohi Allah. Allah membuka kalamnya dengan sebutan Bismillahir Rahmanir Rahim. Sebutan ini merupakan satu tiket anugerah untuk kita mulakan amalan harian dan menikmati seluruh kebaikan. Jika kita fahami, kita akan tahu kenapa kekasih kita, Nabi Muhammad s.a.w begitu prihatin membaca bismillahir Rahmanir Rahim setiap masa dan keadaan.
Hinggakan Rasulullah s.a.w bersabda, Setiap perkara penting yang tidak dimulakan dengan Bismillah maka dia terputus atau cacat atau terpotong. Setiap insan apabila melakukan sesuatu yang dia rasakan dirinya mengikut Allah swt dan Rasul-Nya saw merasakannya begitu bernilai. Maksudnya indah. Kita rasakan nama Allah swt adalah anugerah atau teknik yang diberikan kepada kita. Satu anugerah yang dapat kita gunakan dalam menangani semua perkara yang ada di dunia. Semuanya adalah ciptaan tuhan bumi, langit, kejadian, material, peralatan dan cahaya. Semuanya adalah ciptaan tuhan kita. Jika kita tangani alam ini dengan nama Allah swt bagaikan kita membuka seluruh peti karun yang terdapat di dalam setiap zarah yang ada di dunia ini. Maha suci Allah, setiap perkara ada hikmahnya, kebaikannya, keberkatan, seluruh ciptaan Allah mempunyai misterinya. Jika kita tangani ciptaan tersebut atau urusan kerja atau alam ini dengan bismillah, Allah akan muliakan kita dengan anugerah keberkatan daripadaNya.

Andai antara kamu membaca: 
Dengan nama Allah takkan ada kemudaratan didunia atau di langit, Dia mahu mendengar dan mengetahui. InsyaAllah tidak ada yang dapat memudaratkannya. Bacaan ini dinyatakan oleh Rasulullah saw. Nabi begitu minat dan sukakan bacaan basmillah. Hinggakan pada suatu hari dia membacanya dalam solat, Bismillahir Rahmanir Rahim dan mengulanginya sekali lagi dan mengulangi sehingga 20 kali dalam satu masa. Apa yang dirasai oleh Rasul kesanyangan kita ketika dia mengulangi bacaan basmallah ini tidak diketahui. Rasulullah dapat merasai emosi seperti ini bagaimana nilainya bacaan basmallah yang menjadi teman sepanjang kehidupanNya.

Basmallah adalah satu zikir yang digunakan pada semua perkara. Seseorang ketika menguruskan kerja, tetapi lupa doa atau zikir yang sesuai dibaca maka bacalah dengan bismillah. Kerana bismillah dibaca pada permulaan semua doa, zikir dan kerja. Dengan membaca  Bismillahir Rahmanir Rahim bagaikan kunci milik Allah. Diberikan kepada kita, dengannya kita dapat membuka seluruh pintu kebaikan. Memanfaatkan dari setiap ciptaan dan kejadian yang berlaku disekelilimg kamu, jauhi diri kamu dari bahaya segala kejadian yang berlaku disekeliling kamu. Bila manusia dapat merasai emosi tersebut dia takkan lupa dan leka dari membaca basmallah, bahkan akan hidup dengan penuh bermakna, dengan merasai kelazatan iman yang bermutu tinggi.

Seperti seseorang yang hendak bermusafir ke luar negara takkan dapat melakukannya melainkan mempunyai pasport, mustahil dia lupa tentang pasport kerana dengan dia lalui satu negara ke negara lain. Lesen, IC dan semua kemudahan tersebut adalah satu pelepasan atau sebab mereka sampai ke sesuatu destinasi. Manusia takkan lupa nilai dan pentingnya benda tersebut.


Sekiranya manusia fikirkan yang dia memiliki bismillah, dia akan dapat keberkatan dari seluruh amalannya dan dihindari seluruh kemudaratan setiap kali membacanya. Bacaan basmallah juga ada ganjaran pahala yang besar. Kerana dia salah satu ayat AlQuran, satu huruf "Ba" ganjarannya 10 pahala kebaikan sehingga 700 pahala kebaikan.  Bismillahir Rahmanir Rahim terdiri dari 19 huruf iaitu mengandungi 190 pahala kebaikan, setiap huruf kita gandakan sehingga dapat 700 ribu kebaikan dari Allah. Lihatlah berapa kali manusia membaca bismillah dalam sehari. Mungkin 50 kali, 100 kali mungkin lebih dari itu dalam sehari. Jika kita biasakan dalam hidup dengan bismillah, kita akan diliputi dengan nama Allah. Yang Allah perintahkan kita agar mengagungkanNya dengan FirmanNya: Bertasbihlah dengan nama tuhanmu yang Maha Agung. 

Jika kita mengagung menyucikannya dan kita terikat dengan namaNya, cara hidup kita akan berbeza. Kita dan seluruh alam akan harmoni kerana kita harmoni dengan nama Allah. Disini kita baru tahu nilai didikan Rasulullah saw. Benar, manusia terikat dengan sunnah ini ketika siang, malam, ketika bersendirian atau dikhalayak ramaipada setiap keadaan. Maka dia terikat dengan sunnah Nabi yang sentiasa diulangi sehingga mengukuhkan hubungan dengan Rasulullah saw dan mendapat manfaat besar serta ganjaran pahala disisi Allah swt. Lihatlah, nilai fadhilat kalimat yang mudah yang terdiri daripada huruf-huruf yang mudah.

Selamat beramal.

Comments
0 Comments

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...