12 Mei 2014

Program Saya Sayang Anak Yatim Alumni Perdiqma

Assalamualaikum kepada pembaca setia blog kami. Moga Allah memberkati follower tegar yang sentiasa tidak jemu untuk membaca update kami, InsyaAllah. Dikala masih lagi hangat walaupun dah nak habis exam, tapi masih ada saki baki yang belum selesai. Kami doakan agar anda semua sentiasa dipermudah dalam menjawab peperiksaan. Moga mendapat keputusan yang cemerlang hendaknya.

Kali ini kami dari kalangan penulis alumni Perdiqma hendak berkongsi dengan program terbaru kami pada 4 Mei 2014 yang lalu. Alhamdulillah dengan izin Allah, program yang kami namakan Saya Sayang Anak Yatim (SSAY) bertempat di Sekolah Tahfiz Anak Yatim Al-Kitab Beranang. Seramai 22 orang sahabat yang rata-rata adalah bekas pimpinan Perdiqma dan pelajar KPMB sendiri, menghabiskan isi hujung minggu dengan aktiviti yang berfaedah.

Para urusetia telah mula berkumpul di KPMB seawal 6 petang hari Sabtu. Perjumpaan pertama yang diadakan di kelas B2 selepas solat Isyak menemukan kesemua urusetia yang berkelapangan untuk hadir. SubhanaAllah, bagaikan mengembalikan nostalgia semasa menuntut di kolej dulu, mereka bagaikan teruja bertemu sahabat yang sememangnya telah lama tidak berjumpa. Ada diantara mereka yang tidak pernah bertemu setelah 4 tahun meninggalkan dunia pengajian di KPMB. Di perjumpaan tersebut, kami serba sedikit berta'aruf dan diberi taklimat untuk program esok oleh saudara Aizudin dan saudara Mus'ab. Kami diberi penerangan tentang perjalanan program tersebut. Disamping itu, pengagihan tugasan juga dilakukan agar perjalanan esok berjalan dengan lancar.
Dengan lafaz yang mulia dan memohon dipermudahkan Allah, kami mulakan perjalanan ke STAY Al-Kitab Beranang pada jam 7:30 pagi. Terpancar wajah keterujaan para urusetia tatkala sampai di STAY Beranang. Kami disambut dengan gembira oleh para penuntut STAY Al-Kitab Beranang. Mereka bagaikan rasa tidak sabar untuk berprogram bersama kami. Sarapan pagi dihidangkan kepada kami sebelum kami memulakan program. Sebelum program bermula, kami diberi taklimat oleh Puan Norziati binti Haji Abdul Aziz atau lebih mesra dengan panggilan Ummu yang merupakan penaung bagi STAY Al-Kitab Beranang dan Ust Asmadi yang merupakan pengurus bagi STAY Al-Kitab Beranang. Serba sedikit mereka menceritakan perihal STAY Al-Kitab Beranang dan para pelajar itu sendiri. Perasaan kami meruntun tatkala menceritakan disebalik kegembiraan antara mereka. Mereka yang sememangnya terdiri dari mereka yang tidak beribu dan berbapa mempunyai cerita tersendiri yang tidak dapat diungkap. Moga Allah sentiasa memberi kekuatan untuk mereka.Dan pada jam 9.00 pagi, program kami dimulai. Program indoor ini bermula dengan sesi ta'aruf oleh urusetia yang diketuai oleh saudari Zulia Sofy. Seterusnya sesi Ice Breaking oleh saudara Mustaqim bagaikan mencuit hati. Dengan gaya para urusetia yang rata - rata berpengalaman dalam berprogram, mereka ada cara tersendiri dalam memecahkan rasa malu oleh para pelajar. Apatah lagi, majoriti para urusetia adalah dikalangan muslimat. Mereka seterusnya dibentuk kumpulan dan membuat presentation untuk setiap kumpulan. Sebelum sesi pertama berakhir, kami sembat bermain permainan yang dinamakan Telefon Buruk yang sedikit sebanyak menguji tahap ingatan mereka.

Sebelum kami meneruskan aktiviti kepada outdoor games, kami menjamu selera dengan minum pagi. Berhidangkan dengan hadiah kek yang diberi oleh Saudari Farhana. Saudari Farhana juga adalah merupakan salah seorang alumni Perdiqma dan merancang untuk turut serta dalam program tersebut. Namun, hasrat tersebut terpaksa dilupakan atas nasihat doktor. Kek yang diberinya adalah tanda ingatan khususnya pada anak-anak yatim. Kita doakan agar beliau sentiasa tabah dan diberi kekuatan dalam menempuh ujian yang menimpa.Tiba masanya untuk slot kedua, iaitu outdoor games. Permainan yang dibuat di padang yang terletak dibelakang sekolah ini telah menambahkan lagi ceria suasana program. Kami telah bermain permainan yang bertemakan sukan rakyat. Kami dan semua anak - anak yatim sangat terhibur dengan permainan hingga tidak sedar berada di tengah hari. Di masa yang sama, team chef sedang bertungkus lumus dalam menyiapkan juadah untuk makan tengahari. Menu pada hari itu adalah ayam masak cili api. Fuhh, terliur seketika. Alhamdulillah dengan bantuan semua urusetia, selesai menyediakan juadah. Tidak dilupakan tradisi lama semasa di KPMB dulu dan juga sunnah Nabi ialah makan di dalam talam. Usai solat Zohor, aktiviti berakhir dengan majlis penutup. Ustaz Asmadi selaku pengurus STAY AlKitab Beranang mengucapkan penghargaan atas kelapangan masa dalam membuat aktiviti SSAY dan kagum dengan ukhuwah antara sesama alumni Perdiqma mahupun dengan Perdiqma. Kami menyampaikan hadiah kepada semua kumpulan dan sedikit penghargaan dan sumbangan untuk STAY AlKitab Beranang. Sebelum berangkat pulang, kami mengambil gambar kenangan program bersama. Majlis berakhir jam 2:50 ptg.InsyaAllah, program ini tidak berakhir begitu sahaja malah ingin menjadikan aktiviti seperti aktiviti rasmi alumni Perdiqma. Moga Allah meredhai apa yang hambanya lakukan keranaNya. 

“…Dan mereka bertanya kepadamu tentang anak yatim, katakalah: “Mengurus urusan mereka secara patut adalah baik, dan jika kamu bergaul dengan mereka, maka mereka adalah saudaramu; dan Allah mengetahui siapa yang membuat kerusakan dari yang mengadakan perbaikan….”. (Q.S. Al Baqarah, 2:220)


Penulis merupakan salah seorang alumni perdiqma yang berkongsi pengalaman program alumni perdiqma. Beliau berkongsi diblog perdiqma sebagai mempromosikan alumni perdiqma

Comments
0 Comments

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...