11 Ogos 2014

SAY NO TO COUPLESudah menjadi adat songsang bagi remaja zaman sekarang untuk mempunyai kekasih atau dipanggil ‘couple’.

“Janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu perbuatan keji dan mungkar.”
[QS Al-Isra’, 17:32]

Jadi bagi mereka yang punya kesedaran untuk berubah dan ingin memulakan hidup sebagai hamba Allah yang diredhai-Nya, maka, marilah bersama-sama “katakan tidak kepada couple”. Termasuklah couple jiwang, couple jarak jauh, couple facebook tau couple SMS tetapi couple islamik juga tetap sahaja mendekato zina dan perlu dijauhkan.

“Orang yang bertakwa tidak ada tanggungjawab sedikit pun atas dosa-dosa mereka tetapi berkewajipan mengingatkan agar mereka juga bertakwa”.
[QS Al-An’am, 6:69]

“yang membisikkan kejahatan ke dalam dada manusia dari golongan jin dan manusia."
[QS An-Nas, 114:5-6]


Mungkin ada yang beranggapan, apabila tidak couple, maka kita tidak akan meraih pasangan hidup. Islam ada menetapkan caranya. Jika kita benar-benar yakin bahawa Islam adalah solusi untuk semua masalah, kita tidak akan ragu-ragu untuk melakukan apa yang telah digariskan Allah dalam Al-Quran. Jadi, teruslah berdoa, supaya dikurniakan jodoh yang soleh dan solehah dan mampu membimbing kita ke jalan yang benar dan menunjuki kita jalan untuk meraih cinta Allah yang sebenar. Inilah pasangan yang akan membawa kita ke syurga kelak. Insya Allah.

Semoga Terus Kuat !

Kadangkala ada sahaja sekelompok remaja yang tidak mampu istiqamah dalam “say no to couple” kerana katanya dipujuk semula oleh bekas pasangan atau mendapat tawaran untuk couple daripada lelaki yang dikatakan lebih kacak, baik, alim, dan susah dijumpai. Maka, muhasabah semula cinta kita pada Allah.

Adakah cinta kita pada Allah sudah benar?

Adakah kita berhenti ber’couple sebelum ini kerana Allah ?Inilah yang perlu kita tanya jika perasaan mahu bercouple muncul membuak-buak semula. Jika hubungan kita dengan Allah baik, maka tak perlu risau, Allah akan memberi kekuatan dan menjaga kita agar terus istiqamah.

Apa yang penting, tebalkan cinta kita kepada Allah, maka tiada cinta lain yang boleh menggantikannya. Kita punya satu hati, dan satu hati itu hanya untuk Allah.Comments
0 Comments

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...