25 Julai 2014

Iftar Jam'ie 1435H Bersama Alumni Perdiqma

Aktiviti tahunan perdiqma, iftar jam'ie tak dapat dipisahkan. Alhamdulillah program rasmi untuk bulan Ramadhan itu sekali lagi dapat dilaksanakan. Walaupun kali ini jangka masa yang dapat dilaksanakan agak pendek kerana Ramadhan lebih awal dari tarikh kemasukan semester. Walaupun begitu, program ihya' Ramadhan tetap dilaksanakan sepanjang Ramadhan di kampus.

Berbalik kepada tajuk asal artikel ini, alhamdulillah pada 19 Julai 2014 bersamaan 21 Ramadhan 1435H (Sabtu) kami telah melaksanakan iftar jam'ie bersama alumni Perdiqma. Program seumpama ini telah memasuki tahun yang ketiga penganjurannya. Program ini adalah bertujuan untuk berukhwah dan mengeratkan silaturrahim antara ajk perdiqma dan dan alumni perdiqma. Alumni perdiqma yang terdiri dari bekas pimpinan perdiqma dan pelajar kpmb sendiri merindukan suasana Ramadhan tatkala berada di kpmb. Oleh kerana itu, mereka mengaturkan program seperti ini bagi merasai kembali nikmat iftar dikampus seperti dahulu.

Selepas solat fardhu asar, kami masing - masing berganding bahu memulakan gotong royong memasak. Bagi yang muslimin, mereka mengerjakan ayam (bukan makan ok) dan memasak nasi dan muslimat giat menyiapkan penyediaan bahan masakan (potong bawang, blender bagai) untuk iftar hari ini. Menu pada hari ini ialah ayam masak rendang dan sayur lontong (fuh macam sedap je). Pada petang itu, chef utama kami ialah saya (oopss), saudara Aizudin. Alhamdulillah, dengan bantuan ajk perdiqma lain telah dipermudahkan segala urusan.

Sementara itu, kebetulan alumni perdiqma yang baru selesai dengan program P.A.U.R@TAR minggu lepas mempunyai lebihan penawaran kit iftar. Dan kami mengambil kesempatan untuk menghabiskannya dengan memberi kepada pelajar kpmb. Kit iftar diberi pada jam 7:00 pm disekitar kamsis dan kafe.Antara istimewanya iftar di kpmb adalah makan didalam talam. Alhamdulillah, cara makan sunnah ini antara yang paling berkat dan dapat mengeratkan ukhuwah sesama saudara Islam. Alhamdulillah, masakan yang dimasak tetap memenuhi citarasa walaupun dibulan puasa ni (almaklum mana boleh rasa masa masak).
 Program diteruskan lagi dengan solat isyak, terawih dan tazkirah yang dikendalikan sendiri dengan beberapa alumni. SubhanaAllah, pengalaman mengendalikan terawih suatu ketika dahulu terkenang kembali. Ia merupakan suatu memori yang indah buat mereka yang berada dalam Perdiqma. Tazkirah yang disampaikan oleh saudara Anwar antara lain mengingatkan kepada para jemaah untuk kembali kepada Allah dengan memberikan sepenuh pengharapan sebagaimana ikrar disetiap solat kita dan dalam bacaan Al-Fatihah.


Selesai solat terawih, kami berkumpul bersama dengan alumni perdiqma untuk sesi seterusnya. Kami berta'aruf sesama kami dan sedikit perkongsian tazkir oleh Saudara Mus'ab. Antara yang disampaikan adalah mengingatkan kepada kami agar mendalami lebih ilmu dalam agama untuk menjadi pembimbing dikalangan ahli perdiqma sendiri. Beberapa suntikan semangat diberi kepada kami kerana maklum tahun ini Perdiqma dipimpin oleh seorang pengerusi baharu yang sentiasa dahagakan dorongan dan sokongan dari semua. Moga Allah memberkati usaha semua alumni yang sentiasa tidak jemu membantu adik-adik disini.
Maka berakhirlah sudah program ini pabila selesai sesi perkongsian itu tadi. Kami bersalam -salaman dan menikmati moreh yang disediakan. Tu dia, sate kajang mari bak hang. Majlis bersurai jam 11:00 malam. Diharapkan program seperti ini dapat dilaksanakan dimasa akan datang. Jangkaan kami, program ini cuma akan dapat dilaksanakan 4 tahun akan datang memandangkan Ramadhan yang akan datang akan lebih awal bermula dan ketika itu kpmb mungkin masih bercuti semester. Moga generasi akan datang dapat melaksanakan tradisi ini dan berkekalan sampai bila - bila.
b/p: Perdiqma

Comments
0 Comments

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...