18 Januari 2011

The Story of DAB


Sepanjang blog PERDIQMA ditubuhkan, belum pernah diterbitkan artikel mengenai kehidupan dan kisah sahabat-sahabat seperjuangan di KPMB. Izinkan untuk saya memulakan kisah mengenai sahabat-sahabat dengan kisah tentang apa yang dilakukan oleh pelajar jurusan DAB. Artikel ini saya inspirasikan dari hasil kerja pelajar DAB yang mengubah pemandangan sekitar kolej menjadi landskap yang indah.Indah dan mendamaikan. Sungguh, pekerjaan ini merupakan kerja yang mulia... Tahukah anda, baginda Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud:

“Tiada seorang lelaki menanam sesuatu tanaman melainkan Allah Azza Wajalla menetapkan baginya ganjaran pahala sebanyak jumlah yang dihasilkan oleh tanaman tersebut”.
(Hadis riwayat Ahmad)
Bagi tumbuhan hiasan  yang ditanam diperkarangan surau ni, memanglah tidak mengeluarkan hasil seperti pohon buah-buahan atau tananam lain. Namun begitu, saya pasti pahala dan ganjarannya tetap ada kerana mereka telah memberi pada bumi. 

Bukankah menanam tumbuh-tumbuhan bererti mengindahkan pemandangan bumi? Dan setiap bibir yang mengucapkan subhanAllah lantaran mengagumi keindahan ini, berapa banyak ganjaran diperolehi oleh mereka yang mengusahakannya? Bukahkah juga pohon-pohon itu menghirup karbon dioksida yang dilepaskan manusia dan memulangkan oksigen untuk kita lantas membina kitaran yang seimbang dengan alam semula jadi? Berapa pula ganjaran yang bakal mereka perolehi agaknya?

Tahukah juga anda, bahawa setiap tanaman itu juga berzikir memuji kebesaran Allah SWT?   Ops. sekejap, pokok berzikirkah?  Ya. Tumbuh-tumbuhan juga berzikir memuji tuhannya:

Dan tidak ada sesuatu pun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun”.
  (Al Israa', 44)

MasyaAllah!!! Lalu berapa besarkah pula ganjaran bagi setiap zikir pohon-pohon ini kepada yang mengusahakannya? Sungguh, saya cukup cemburu.


Sekarang, tonton video ni: Ada kaitannya dengan usaha pelajar DAB ini.


Kiranya pelajar-pelajar DAB sangat beruntung kerana telahpun memberi kepada bumi. Bagi kita, adakah kita termasuk didalam kategori manusia yang sudah memulangkan kepada bumi? Atau hanya tahu mengambil? Sudah semestinya Ya, sudah buat pelajar DAB. Kita bagaimana?

Ps/: Kepada pelajar baru sesi ini, yang mengambil jurusan DAB, intai-intailah peluang dan teruskanlah usaha murni teman-teman anda. Moga keberkatan dan kebaikannyanya dapat anda kecapi bersama...


Renungi hadith ini sejenak:

'Sekiranya ditangan kamu ada benih kurma dan kamu tahu bahawa esok akan berlaku hari kiamat, maka hendaklah kamu menanam dan jangan biarkan hari kiamat berlaku tanpa menanam benih kurma tersebut'.

Terdapat kisah disebalik tujuan hadis ini disampaikan oleh baginda dan pastinya ada iktibar yang dapat di fikirkan serta diambil buat yang mahu berfikir

Akhir sekali, saya terjumpa sajak hasil nukilan seorang pelajar DAB di Note facebook. Akaun faceboook empunya sajak bernama Geheimnisvolle Flamme - ni mesti nama pokok ni.  Kalau dah namanya pelajar DAB. Terimalah.....
 


Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama DAB
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama DAB
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta Hingga aku rasa indah


Cewah.. Macam adaptasi dari sajak buat kekasih pula.


 
SEkali Melangkah Ke HAdapan..DAb TETAp Di Ingatan
WAlau Hujung Dunia..WAlau Ke Utara DAn SElatan...
Ku BAwa KAu Bersama....WAhai Kekasihku..DAB

P/s: Harap empunya account fb tak marah sebab copy sajak tak minta izin terlebih dahulu. :-). Sekian, wassalam


Akhir kata: Terima Kasih teman-teman dan warga DAB atas jasa tak terhingga!!!

Comments
2 Comments

2 comments:

cerpen yang sungguh ikhlas..keep it up mus'ab!(nibs)

terima kasih kerana menghargai usaha kami semua..sesungguhnya..kami hanya berbakti pada tanah....tima kasih sekali lagi....

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...