28 Julai 2013

Andai Ini Ramadhan Terakhirku

My last Ramadhan ? Could it be ? No one knows.
Allahuakbar.
  

"Aduh, kenyangnya perut aku", kata Syafiq ketika masuk ke biliknya. dia baru sahaja pulang dari berbuka puasa di luar bersama rakan-rakanya. Cakap sahaja dimana ada offer buffet atau pantang diajak rakan untuk berbuka puasa, pasti dia tidak ketinggalan.

"Alhamdulillah, hahh malam 16 ini berbuka kat mana? lambat kau balik, makan apa?" sapa Naqib. Naqib merupakan rakan sebilik dengan Syafiq. "Aku buka kat Kampung Baru tadi, makan chicken chop. biasa la, malamkan  masih muda." Tatkala itu jam menunjukkan jam 11.30 malam. "Dah solat isyak belum, terawih?" tanya Naqib.
"Isyak dah, terawih tak payah, kan sunat." Naqib menggelengkan kepala. Mereka terus berbual sambil berbaring, dengan keadaan Syafiq yang kekenyangan. Tanpa tidak sedar, Syafiq terlena.

Tiba-tiba Syafiq tersedar didalam lamunan yang dia berada di sebuah taman yang indah. Taman itu penuh dengan buah-buahan yang bermacam bagai. Satu persatu Syafiq perhatikan, hasil buah-buahan itu dipetik dan dimakan oleh orang ramai. Mereka turut menjaga dengan baik pokok-pokok disitu seperti membaja, menyiram dan membersihkan sekitarnya. Pokok buah-buahan disana bagaikan tiada henti untuk berbuah biarpun hampir tiap-tiap hari diambil oleh orang ramai. Semakin ramai orang mengambil hasil buah-buahan tersebut dan semakin kerap mereka membela dengan elok tanaman mereka, semakin banyak hasil yang mereka perolehi.

Syafiq  yang sudah lama berada disitu, terasa ingin menikmati buah-buahan ditaman itu. Lalu dia berjumpa dengan seorang pemuda yang sedang mengusahakan tanaman itu. "Wahai pemuda, bolehkah saya menikmati sedikit hasil  buah-buahan tersebut", kata Syafiq. Lalu dengan pantas, pemuda itu memberikan sebahagian hasil tanamannya.

Hampir setiap hari Syafiq berjumpa dengan pemuda tersebut dengan niat yang sama, tetapi pemuda yang pemurah itu tetap tidak jemu memberikan sebahagian daripada hasil tanamannya. Dan hasil tanaman pemuda itu kian bertambah. Setelah lama dari itu, pemuda itu menghadiahkan sebuah pohon dari kebun tanamannya dengan syarat menjaganya seolah-olah pokok itu akan mati esok. Pokok itulah paling lebat hasilnya diantara pohon buah-buahan yang lain. Syafiq berterima kasih kepada pemuda tersebut dan berjanji akan menjaga sebaik mungkin pokok tersebut.

Hari demi hari,Syafiq menikmati hasli buah-buahan pokok itu tanpa henti sehingga lupa apa yang sepatutnya dia lakukan untuk pohon tersebut. Dia leka dengan kenikmatan yang diberi itu.
Sehingga suatu hari, hasil buah dari pohon tersebut kian berkurang. Syafiq terpaksa mengurangkan pemakanan dari hasil pohon itu, sehinggalah pohon tersebut tiada lagi mengeluarkan buah dan mati. 

Syafiq baru teringat akan pesanan pemuda tersebut untuk menjaga dengan baik pokok tersebut. Dia pun berusaha membaja, menyiram dan sbg kepada pokok tersebut. Tetapi setelah sekian lama, usahanya seakan sia-sia. Pokok itu tetap tidak mengeluarkan hasilnya.

Akibat terdesak, Syafiq mencari semula pemuda tersebut dan bertanyakan masalah yang dihadapi. Pemuda itu tersenyum dan menceritakan perihal masalah tersebut. Kata pemuda tersebut, "bukankah aku berpesan kepadamu supaya menjaganya seolah-olah pokok itu akan mati esok? Adakah kau melakukan seperti yang aku pesankan?". Syafiq terdiam.

Sambung pemuda itu lagi, "lihatlah kepada pokok yang telah mati itu, sia-sia sahaja kau kerjakan kerna pokok itu telah mati. Sekiranya kamu melakukan semua itu seperti yang aku pesankan, ianya tidak terjadi seperti ini."

Begitulah juga dengan kehidupan didunia. Allah telah memberikan pelbagai nikmat dan kita sebagai hambanya mensyukuri nikmatnya dan sentiasa beramal seperti kita kan mati esok hari, nescaya itulah amalan yang terbaik kita lakukan untuk Tuhan kita. Tetapi sekiranya kita telah mati, tiada apa yang boleh kita lakukan untuk diri kita. Syafiq tersedar dengan kata-kata itu.

Pemuda itu menambah "Lihatlah apa amalan yang kau lakukan sekarang. Sekarang kau berada di Bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan, tetapi lihatlah, kau hanya biarkannya dengan sia-sia, tanpa kau bajai dan beramal dengannya? Lupakah kau bahawa Nabi pernah bersabda:

"Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam naik ke atas mimbar kemudian pada langkah pertama mengatakan : "Amiinn", pada langkah kedua mengatakan :"Amiinn" sampai pada langkah ketiga mengatakan : "Amiinn".Para sahabat bertanya."Kenapa engkau berkata Amiinn, Amiinn, Amiinn, sedangkan kami tidak melihat seorangpun wahai Rasulullah?" Nabi Shallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda:"Telah datang malaikat Jibril yang naik mimbar didepanku dan berkata : Wahai Muhammad. aku berkata : labbaika wasa'daik. dan ia berkata : Celaka seseorang yang mendapatkan kedua orang tuanya atau salah seorang dari keduanya masih hidup tetapi itu tidak memasukkan dia ke syurga dan katakanlah amin! maka kukatakan, ‘Amiinn’ ".Kemudian pada langkah kedua Jibril berkata lagi. Celaka seseorang yang masuk bulan Ramadhan, puasa pada siangnya dan solat pada malamnya kemudian meninggal tidak diampuni dosanya dan masuk neraka dan katakanlah Amiinn!’, maka aku berkata : ‘Amiinn’.Kemudian pada langkah ketiga Jibril berkata lagi.’Hai Muhammad celaka seseorang yang jika disebut nama engkau namun dia tidak berselawat kepadamu dan katakanlah Amiinn!’ maka kukatakan, ‘Amiinn’." 
(HR Bukhari)

Dengan rasa insaf, Syafiq bertanya siapakah dirimu wahai pemuda. Maka pemuda itu menjawab, akulah amalanmu. Lalu pemuda itu hilang dalam pandangan matanya. Teringat Syafiq tentang hadith:

Diriwayatkan oleh Huzaifah bin Yamani  R.A, mereka bertanya kepada Rasulullah S.A.W.

"Berapakah ketetapan usia umatMu Ya Rasulullah? Jawab Rasulullah;   saat kematian mereka pada umumnya antara usia enam puluhan dan tujuh puluhan. Mereka bertanya lagi, Bagaimana dengan mereka yang mencapai usia lapan puluhan? Jawab Rasulullah, sedikit sekali umatku yang dapat mencapainya. Semoga Allah merahmati mereka yang mencapai umur lapan puluh tahun" 

 ( H.R HUZAIFAH IBNUL YAMANI )

Dan Surah Al-Qadr, Ayat 3

Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.

Ya Rabbi, Begitu hikmahnya datang Ramadhan, dan Lailatul-Qadar. Kita merupakan umat yang bertuah sungguhpun umur umat kita yang pendek jika dibandingkan dengan umat Nabi lain telah diberi ganjaran amalan seperti hidup 83 tahun, Sungguh ajal maut itu perkara ghaib dan sangat hampir dengan kita. Dan semestinya kita perlu sedia sentiasa agar kita tidak rugi dikemudian hari. Dalam Ramadhan yang berbaki beberapa minggu lagi, janganlah kita hanya melebihkan persiapan raya dari memanfaatkan Ramadhan yang berbaki ini sebaik mungkin. Andai Ini Ramadhan terakhir kita, apa yang kita bawa diakhirat nanti.Ramadhan, kami pasti merinduimu dan kami tidak mengetahui sama ada kami berpeluang atau tidak untuk bertemu denganmu di masa akan datang. Allah Yang Maha Mengetahui ~

Wassalam.Comments
0 Comments

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...