29 Mac 2013

BROGA 4 PALESTINE !!SAVE PALESTIN !! *sambil ikat mafla kat dahi*  *lari jauh-jauh dari Mekdi* *senyum*

Haii Assalamualaikum...semua sihat ke?
Alhamdulillah kita masih diberi peluang untuk bernafas dengan udara Allah pada hari ini. Juga jangan lupa selawat dan salam buat Rasul junjungan kita, Nabi Muhammad SAW *tutup mata selawat 3 kali* . Entry hari ini, pihak Perdiqma dengan berbesar hati ingin berkongsi tentang program kami iaitu Broga For Palestine pada 23 Mac 2013 di Puncak Bukit Broga. Program ini disertai oleh 40 ahli Perdiqma dan beberapa orang ahli alumni Perdiqma serta kolaborasi bersama Aqsa Syarif Hulu Langat. Sebelum bermulanya program , kaum muslimin telah beriktikaf di surau Annur KPMB sementara menunggu program berlangsung. Program bermula pada jam 4.30 pagi dengan qiamullail di surau.     Pendakian ke Puncak Broga bermula pada jam 5:15 pagi, dimulakan dengan bacaan doa oleh saudara Zaim Rashdan sebelum mendaki bukit broga. Memohon kepada Allah agar semuanya selamat sampai. Walaupun masing-masing berada dalam keadaan mengantuk dan macam-macam lagi,tetapi semangat untuk meneruskan program tidak pernah luntur.Ketika mendaki bukit Broga,ramai diantara peserta yang letih tetapi masih meneruskan usaha untuk mendaki demi menjayakan program ini sambil diiringi alunan zikir dan Alquran sebagai penguat iman. Alhamdulillah kesemua peserta selamat tiba di puncak dengan jayanya. *lap-lap peluh*.      Apabila tiba di puncak,program dimulai dengan solat subuh berjemaah dan diberikan waktu untuk peserta berehat. Subhanallah, kebesaran Allah jelas terpampang di puncak itu. Betapa indahnya permandangan ketika itu, sungguh Wowwww ! *mulut ternganga*. Setelah selesai solat subuh secara berjemaah, program diteruskan dengan aktiviti usrah oleh setiap peserta dan solat dhuha berjemaah. Selepas itu,para peserta diminta berada dalam kumpulan masing-masing dan berbincang di dalam kumpulan sebelum membuat flashmob. Flashmob dimulakan sejurus selepas pihak Aqsa Syarif kelihatan.Flashmob berjalan dengan lancar seperti yang dirancang. Freezeeeeeeee !! *kejung*


Selepas itu, program diteruskan dengan sedikit perkongsian dari pihak Aqsa Syarif iaitu iaitu En. Mahathir dan saudara Ali Firdaus untuk menerangkan serba sedikit tentang Palestine.Walaupun cuaca ketika ini agak panas,taklimat tetap diteruskan dan para peserta tetap menumpukan perhatian terhadap apa yang disampaikan oleh pihak Aqsa Syarif dengan khusyuk dan tawaduk. Tidak lupa juga pelancaran tabung Aman Palestine yang dirasmikan oleh wakil Aqsa Syarif. Perkongsian ini banyak memberi kesedaran kepada semua peserta tentang sejarah Palestine serta tentang bantuan serta situasi di Palestine. Seterusnya,program diteruskan dengan acara yang terakhir iaitu khidmat masyarakat di Broga dengan membersihkan kawasan Broga dan pulang ke kolej. Semua selamat tiba di kolej jam 1 petang.

   

     Program diakhiri dengan makan bersama-sama di kafe. Masing-masing kelihatan kelaparan dan keletihan tetapi senyuman masih lagi tepancar diwajah dek kegembiraan ini *senyum sampai besok*. Kemudian,pengarah program mengakhiri program dengan sedikit kata-kata bagi menutup majlis.Ianya merupakan pengalaman termanis buat ahli-ahli peserta Broga For Palestine.

InsyaAllah dengan adanya program seperti ini, masyarakat semakin sedar dan semakin menyokong program Islamik demi melahirkan masyarakat yang prihatin.


Hidup Generasi Q ~~~ !! *genggam buku lima*
See you olls later on next post okay. Wassalam. 

Jyeahh. Jom cuci mata ^__^


 


Video Flashmob
Ucapan dari wakil Aqsa Syarif


Renunug-renungkan dan selamat beramal. Salam sayang dari PERDIQMA KPMB.Comments
0 Comments

0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...